Sådan lukker du for sommerventilen

- og sparer omkring 5 % på varmen

Dit varmesystem er som en bil i tomgang, der bruger energi, selvom du har skruet alle termostater ned på nul i løbet af sommeren.

Derfor er der penge at spare ved at lukke for sommerventilen og slukke for cirkulationspumpen. På den måde har du stadig varmt vand, selvom der er slukket for varmen i radiatorerne.

Sådan lukker du helt for varmen

  • Luk for sommerventilen, og sluk for cirkulationspumpen. 
  • Tænd for cirkulationspumpen i 10 sekunder en gang om måneden, så du undgår, at pumpen sætter sig fast.
  • Luft godt ud, så du ikke får fugt i din bolig. Det er især et problem, hvis du bor i et godt isoleret hus uden ventilationsanlæg, eller det er en kold sommer.

Hjælp til at finde sommerventilen
På visse fjernvarmeunits er sommerventilen markeret. Er det ikke tilfældet på dit varmesystem, kan du finde ventilen ved at følge returløbsrøret fra fjernvarmen, til du møder et T-kryds, som går til brugsvand eller til radiatorer. Den næste ventil er sommerventilen - i retningen mod radiatorsystemet. Husk at markere ventilen, så du ved, hvor du skal åbne igen. Og lukke igen næste sommer.

Ventilen sidder forskelligt alt efter, hvilken model din fjernvarmeunit er. Forhåbentligt kan billederne i højre side hjælpe dig på vej.

Sådan slukker du for cirkulationspumpen
Cirkulationspumpen er en lille kasse. På nyere cirkulationspumper kan der være et display, som lyser, når de er tændt. Du skal finde den ledning, som afbryder pumpen. Sluk pumpen enten ved at trække stikket ud eller slukke på kontakten.

Hvis du er i tvivl, om pumpen er slukket, kan du lægge en hånd på pumpen. Hvis du kan mærke, at den snurrer, så kører den stadig.

Husk at tænde igen
Når fyringssæsonen starter i septemer eller oktober, åbner du for ventilen og tænder for pumpen, så fjernvarmevandet cirkulerer i systemet igen. Det er vigtigt, at du ikke slukker for strømmen til din fjernvarmeunit. Så kan vi kun afregne aconto, og du lukker samtidig for det varme vand.

   

4 eksempler på, hvor sommerventil og cirkulationspumpe sidder på forskellige fjernvarmeunits:

  • Sommerventil: Orange ring
  • Cirkulationspumpe: Rød ring