Sådan får du mest ud af din fjernvarme

Fjernvarme er en energieffektiv form for varme og belaster miljøet meget mindre end individuel opvarmning. Derfor er der store miljømæssige fordele ved at skifte til fjernvarme for både huse og lejligheder.

Selvom fjernvarme er en kollektiv varmeform, og du ikke selv kan styre, hvilken temperatur du får fra varmeværket, så har du flere muligheder for at påvirke dit forbrug.
 

8 gode råd, der skruer ned for varmeregningen

 • Luk for sommerventilen, når det bliver varmere - se her hvordan
 • Brug alle radiatorer i samme rum – og indstil dem ens.
 • Luk døren mellem rum med forskellig temperatur.
 • Tjek om alle radiatorerne er varme i toppen og kolde i bunden. Så er systemet indstillet korrekt. Hvis de er varme i bunden, kan det være tid til servicetjek.
 • Dæk aldrig din radiator med tøj, gardiner eller lignende. Heller ikke termostaten.
 • Luft ud i 5-6 minutter dagligt, men husk at slukke for radiatorerne imens. Tør, frisk luft er billigere at varme op.
 • Få dit varmeanlæg tjekket igennem. Bestil et servicetjek her.


Sådan udnytter du fjernvarmen bedst
Indikatoren for, om du udnytter varmen godt, kaldes afkøling og handler om temperaturen på dit returvand. Afkøling er forskellen på fjernvarmevandets temperatur, når det kommer ind i din bolig, og når det bliver sendt retur til varmeværket igen. Hvis returtemperaturen er lav, har du udnyttet varmen godt. Jo bedre du udnytter varmen, jo mindre vand skal vi varme op og sende igennem fjernvarmerørene. På den måde sparer vi energi sammen.

Du udnytter energien i fjernvarmen godt, hvis forskellen på de to temperaturer er mindst 30º C.


Tjek temperaturen på din fjernvarme
Du kan selv tjekke din fremløbstemperatur og returtemperatur - find vores vejledning her.

Hvis den er lavere, afgiver det varme vand ikke nok varme til rummet, når det løber igennem radiatoreren. Læs om returvarme her.
 

Spar på varmen 
 

Tilpas temperaturen i rummene
Der er penge at spare ved selv mindre temperaturændringer i rummene i din bolig. Du kan spare op til 5 % på din varmeregning for hver grad, du skruer ned.

Hvor varmt, der skal være, er op til dig – men det er en god idé at have et stuetermometer, så du kan holde øje med temperaturen.

Du kan sagtens have det koldere i enkelte rum, fx soveværelse og bryggers – husk bare at lukke dørene imellem rum med forskellig temperatur, så radiatorerne ikke kommer på overarbejde.


Tjek temperaturen på dit varme vand
Ved at indstille temperaturen korrekt kan du både spare penge og minimere kalk på overflader. Det varme vand i huset bør ikke være mere end 50⁰C varmt – du kan tjekke det ved at lade det varme vand løbe lidt, og måle det med et stegetermometer.
 

Gardiner og persienner giver også isolering
Sørg for at lukke dine vinduer helt, og træk evt. gardiner og persienner for om natten – de holder også på varmen. Men træk gardiner og persienner fra om morgenen, så solens varme kan fungere som et gratis boost til temperaturen i din bolig. 
 

Vær ekstra opmærksom, hvis du har gulvvarme
At regulere varmen går som regel relativt hurtigt, men har du gulvvarme, kan der gå op til et halvt døgn, inden temperaturen regulerer sig. Så vær lidt tålmodig, og lad termostaten blive på indstillingen, når du har fundet frem til den rette temperatur.

Har du store tæpper, kan du også overveje, om du skal skifte til mindre tæpper i rum med gulvvarme. Tæpper virker nemlig isolerende ned mod gulvet, så varmen har sværere ved at fordele sig ud i rummet. 

Jo bedre vi udnytter varmen, jo mere energi sparer vi sammen

 • Mindre belastning af miljøet
 • Lavere fjernvarmepriser for dig som kunde
 • Mindre brug af elektricitet til at pumpe vandet rundt i nettet
 • Mindre energi til at varme vandet op

Bestil et servicetjek

Hvis dit system er indstillet forkert eller i stykker, kan det betyde, at du har et unødigt højt forbrug af varme eller ikke udnytter varmen godt nok. Bestil et servicetjek her.

Se dit forbrug på Mine Sider

Du kan altid følge dit forbrug på Mine Sider. Her finder du også dine regninger fra os. 

Må vi kontakte dig på mail?

Udfyld vores formular, så får du automatisk besked på mail, når vi har nyt om din varme. Klik her.