1. Privat
  2. Varme til dit hjem
  3. Afkøling af fjernvarme

Send koldt vand retur til dit varmeværk – og spar på varmeregningen

Returvarme – også kaldet afkøling
Afkølingen er forskellen på vandets temperatur, når det kommer ind i din bolig, og når det bliver sendt retur til fjernvarmeværket igen. Hvis returtemperaturen er lav, har du udnyttet varmen godt. Jo bedre du udnytter varmen, jo mindre vand behøver vi varme op og sende ud til dig igennem fjernvarmerørene. På den måde sparer vi energi sammen.

Hvad er returvarmeafgift?
Det er en afgift, som vi enten betaler dig eller opkræver dig – alt efter hvor varmt vand, du sender retur til fjernvarmeværket. Så det afhænger af, hvor godt din varmeinstallation udnytter varmen. Hvor god afkølingen i dit system er. Kort forklaret: Sender du koldt vand retur, får du penge retur. Sender du for varmt vand retur, skal du betale. Se priseksempler her.

Du kan selv forbedre din returtemperatur
Tjek din varmemåler, hvor du kan se, hvilken temperatur, du modtager og hvilken, du returnerer. Find vores vejledning her. Du udnytter energien i fjernvarmen godt, hvis forskellen på de to temperaturer er mindst 30º C. Er forskellen lavere, kan det være en god idé, at vores servicetekniker gennemgår din varmeinstallation. Læs om vores servicetjek og book din tid her

Du kan allerede nu selv følge vores gode råd, så du sparer på varmen – uden at fryse. Find vores gode råd her.

Derfor indfører vi returvarmeafgift
Allerede for ti år siden begyndte varmeselskaber at indføre returvarmeafgift, fordi det giver jer et økonomisk incitament til at udnytte varmen ordentligt. Og varmeprisen er en kollektiv pris – du afregner selvfølgelig efter forbrug, men alle kunder, der er tilknyttet samme fjernvarmeværk, betaler samme pris pr. MWh. Vi indfører returvarmeafgift pr. 1. januar 2020, fordi vi vil drive mere bæredygtige varmeværker. Og det har vi brug for jeres hjælp til.

Skal jeg betale eller får jeg penge retur?
Du finder ud af, om du hører til dem, der skal betale ekstra eller får penge retur på de separate breve, som vi sender i både november, december og januar – med priseksempler på jeres individuelle forbrug. Vi indfører først returvarmeafgift pr. 1. januar 2020 – så I bliver belønnet eller opkrævet første gang på den regning, I modtager i starten af februar 2020. 

Hvorfor regner I ud fra et årsgennemsnit?
Returtemperaturen kan variere meget over året, og derfor har vi valgt, at lave et årsgennemsnit for at udligne den svingende udgift, du ellers ville risikere at få. 

Hvorfor er der både afgift og ekstra-afgift?
Hvis din varmeinstallation udnytter varmen dårligt, kræver det mere fjernvarmevand at varme dit hus op, end en husstand med god afkøling. Derfor er kunder med dårlig udnyttelse med til at hæve varmeprisen for resten af kunderne. Ekstraafgiften jævner den ubalance ud.

Skal jeg betale returvarmeafgift, hvis jeg lige er flyttet ind?
Ja, nye kunder skal også betale returvarmeafgift. Nye kunders returvarmeafgift bliver beregnet som et gennemsnit af de antal måneder, de har været kunder, og derfor vil bidraget sandsynligvis variere mere det første år, indtil der er opnået et beregningsgrundlag på 12 måneder. 

Dvs. hvis du har været kunde i 1 måned, bliver du afregnet for den måneds forbrug og afkøling. Hvis du har været kunde i 2 måneder, bliver du afregnet for de måneders forbrug og afkøling.

Hvad sker der hvis jeg slukker for energimåleren?
Du må ikke slukke for energimåleren. Den måler dit energiforbrug og afkøling, og hvis vi ikke modtager de oplysninger, kan vi ikke fakturere dig for dit varmeforbrug, give dig afkølingsbonus eller afgift.

Hvis vi ikke modtager målerdata fra dig, vil vi basere din regning på et forventet forbrug og opkræve dig aconto. 

Hvad sker der hvis jeg slukker for varmen?
Du må som udgangspunkt gerne slukke for varmen, men vi anbefaler det ikke, fordi dit hus har behov for en minimumstemperatur for at undgå risiko for skimmelsvamp og fugtskader.

Det er vigtigt, at du ikke slukker for energimåleren, hvis du alligevel vælger at slukke for varmen. 

Jo bedre vi udnytter varmen, jo mere energi sparer vi

  • Mindre belastning af miljøet

  • Lavere fjernvarmepriser for dig som kunde

  • Mindre brug af elektricitet til at pumpe vandet rundt i nettet

  • Mindre energi til at varme vandet op

Spar på varmen uden at fryse

Vi har samlet flere gode råd om fjernvarme, så du kan spare på varmen uden at fryse. Find dem her.

Bestil et servicetjek

Hvis dit system er indstillet forkert eller i stykker, kan det betyde, at du har et unødigt højt forbrug af varme eller ikke udnytter varmen godt nok. Bestil et servicetjek her.

Tjek temperaturen på din fjernvarme

Se hvordan du tjekker temperaturen på din fjernvarme her.  

Se dit forbrug på Mine Sider

Du kan altid følge dit forbrug på Mine Sider. Her finder du også dine regninger fra os. Log på med dit kundenummer her.

Må vi kontakte dig på mail?

Udfyld vores formular, så får du automatisk besked på mail, når vi har nyt om din varme. Klik her.

Dit fjernvarmeværk

E.ON har fjernvarmenet fem steder i Danmark. Find dit eget fjernvarmenetværk her: 

Frederikssund
Lendemarke
Hjortekær
Ørslev-Terslev
Ålsgårde