Fordele og ulemper ved elbiler

  • Elbiler er ikke er bedre for klimaet end konventionelle biler

    Falsk. Elbiler er bedre for klimaet, når man sammenligner med konventionelle biler. Fra 2019 til 2022 er CO2-udledningen fra nye biler i Danmark reduceret med 37 %, og her gør specielt ’rene’ elbiler en forskel. 

     

    Men det betyder også noget, hvordan strømmen til elbilerne, er produceret. I E.ON Drive netværket lader du altid med certificeret grøn strøm.

     

    Vi kan ikke vælge, hvilken slags strøm der kommer ud af et udtag. Al strøm der kommer ud af stikkontakten – eller ladestanderen – er produceret på en blanding af energikilder. Det, vi kan gøre, er at købe certifikater.

     

    Med certifikater kan vi garantere, at der produceres en tilsvarende mængde strøm fra vedvarende energikilder, som den mængde strøm, der bliver brugt. På den måde er vi med til at sikre, at der produceres mere og mere strøm fra vedvarende energikilder, som fortrænger el fra fossile kilder.

     

    Har du ladeboks derhjemme, kan du vælge en elaftale med el fra vedvarende energi.

     

    En anden bekymring kan være, at udvindingen af råstofferne til batterierne bidrager til forurening. Det er delvist korrekt, fordi råstofferne kan udvindes på både gode og dårlige måder. 

  • Det er besværligt at lade sin elbil

    Det behøver det ikke at være, men i takt med at salget af elbiler og plug-in hybrider er steget, vil der være flere om at dele de offentlige ladestandere. Bor du i lejlighed og ikke har muligheden for at lade derhjemme, er du afhængig af offentlige ladestandere. Dem kommer der heldigvis hele tiden flere og flere af. Bor du i hus, er det en stor fordel at have din egen ladeboks.

     

    Der er mangel på ladere

    Delvist korrekt. Det kommer meget an på, hvor i landet du bor. Problemet med for få ladestandere bliver højst sandsynlig mindre med tiden – og allerede i løbet af få år. De fleste ladeoperatører udvider deres netværk i takt med stigningen i salget af elbiler, og inden for fem år bør antallet af ladestandere være femdoblet ifølge ladebranchen. Derudover er vi i tæt dialog med kommuner og myndigheder om de udfordringer, som kan opstå for elbillister. Vi arbejder fx på, hvordan kommunerne skilter for at undgå, at konventionelle biler holder på ladepladserne.

     

    Det tager lang tid at lade en elbil

    Delvist korrekt. Det afhænger helt af bilens batterikapacitet, batteristørrelse og ladestanderens effekt. Det er rigtigt, at det tager længere tid at lade en elbil op end at tanke en benzinbil.

    Hvis du vil lade elbilen op til 100 %, kan det tage alt fra 5 timer til 24 timer – afhængig af hvordan du oplader din elbil. Det hurtigste er at lade elbilen fra 10 til 80 % – de sidste 20 % kan tage lang tid. Derfor kan du med fordel nøjes med at lade din elbil op til 80 %.

    Har du en ladeboks derhjemme, er det bedste at lade elbilen om natten, hvor du ikke bruger bilen. Bor du i lejlighed, eller har du ikke mulighed for at have en ladeboks derhjemme, kan du lade din elbil i på offentlige ladestandere. De fleste operatører af ladenetværk tilbyder enten et månedligt abonnement eller forbrugsbaseret opladning.

     

    Batteriet tager skade af for mange hurtig- eller lynladninger

    Det er delvist korrekt, at batteriet bliver mere slidt af hurtig- og lynladning end ved opladning på lavere effekt.

  • Elbiler kører ikke så langt som benzin- og dieselbiler

    Korrekt. Det er rigtigt, at elbiler ikke har samme rækkevidde som benzin- og dieselbiler. Dog kan nogle nyere elbiler faktisk køre over 350 km på en opladning. Det gennemsnitlige kørebehov i Danmark er ca. 45 km hver dag – det behov kan alle elbiler nemt dække.

     

    Skal du køre langt, eller planlægger du en bilferie, er det en god idé at planlægge din rute. Så ved du i forvejen, hvor og hvornår din bil skal lade op – og måske udnytte pausen til en kop kaffe eller lidt frisk luft.

     

    Det påvirker rækkevidden at køre på motorvej

    Kører du overvejende på motorvej, vil du kunne se en forskel i rækkevidden. Ifølge Motors undersøgelse kan en Fiat 500 ifølge producenten køre 317 km på en opladning. Undersøgelsen viser, at den kun klarede 160 km ved 110 km/t.

     

    Sætter du farten op til 130 km/t, kan du forvente, at rækkevidden falder med yderligere 20 %. Derudover kan du muligvis også mærke en forskel alt efter årstiden. Elbilen vil som regel have en kortere rækkevidde i vintermånederne og i regn og blæst. På samme måde vil du se, at din elbil kan køre længere om sommeren.

  • Det er for dyrt at købe en elbil

    Det er både rigtigt og forkert. Det er korrekt, at konventionelle biler, det vil sige benzin- og dieselbiler, fra fabrikken er billigere end elbiler. Dette skyldes, at batteriet i elbilen er dyrt, og produktionen af elbiler er mindre end konventionelle biler. Men i Danmark er der ikke registreringsafgift på de fleste elbiler. Derudover har en elbil langt færre komponenter, så du får færre reparationer og dermed færre udgifter i bilens levetid.

     

    Som udgangspunkt er det 30.000 – 100.000 kroner billigere at købe en konventionel bil fremfor en tilsvarende elbil i Danmark. Men kigger du på alle udgifter forbundet med at eje en konventionel bil over fem år, viser en beregning fra Motor, at elbilen på nuværende tidspunkt er billigst på den lange bane.

     

    Derfor kan det godt betale sig at købe en elbil, selvom udgifterne i begyndelsen kan være høje.

  • Det er sværere at køre på ferie med en elbil

    Både ja og nej. Skal du køre en længere distance, når du skal på ferie, kræver det mere planlægning. Mange elbiler kan ikke køre lige så hurtigt som traditionelle benzin- og dieselbiler, og strømmen på din elbil drænes hurtigere ved højere hastigheder.

     

    Men du kan sagtens køre på ferie i din elbil alligevel – det kræver bare lidt planlægning. Med roaming kan du lade på de fleste ladestandere på din vej.

     

    Det kan være en god ide at overnatte på vejen, så du sikrer dig, at din bil kan lade op uden for meget ventetid. Skal du ikke overnatte på vejen, kan du med fordel bruge ladepauserne til at strække benene og få lidt frisk luft eller en kop kaffe.

     

    Der findes derudover masser af muligheder for hjælp i form af apps til at planlægge din rute, så du sikrer dig, at din elbil ikke løber tør for strøm.

     

    Der er dog nogle ting, du skal være opmærksom på, når du lader på ruten.

    • Vær opmærksom på, at priserne på opladning kan variere afhængig af ladeudbyderen. Du bør derfor tjekke prisen på opladningen forinden.
    • Priser for opladning hos E.ON i udlandet kan også variere, og du kan derfor ikke regne med at få den samme pris i udlandet, som du får i Danmark. Opladning i udlandet og på andre netværk end E.ONs indgår ikke i dit danske abonnement. 
  • Det kræver for mange apps, chips og abonnementer at have elbil

    Det er delvist korrekt. Det kræver ofte, at man har downloadet de forskellige udbyderes apps for at benytte sig af ladestanderen og betale for strømmen.

  • Det er farligt at lade sin elbil med mormorkabel

    Korrekt. De fleste elbiler leveres med et ’mormorkabel’. Et nødkabel, som du kan sætte i din mormors stikkontakt, hvis du er på besøg der, og hun ikke har en ladeboks til din elbil.

     

    Men det kan være farligt at bruge, fordi elinstallationen kan blive overbelastet, og det kan medføre brandfare. I Danmark er det i øvrigt forbudt at bruge mormorkabel, der kan lade med mere end 6 ampere.  

     

    Derfor anbefaler E.ON altid, at du lader din elbil via en ladeboks eller en ladestander, der er installeret af en autoriseret installatør.