Sådan fungerer batteriet i din elbil
Har du nogensinde tænkt på, hvad der sker, når du sætter ladekablet i din elbil?
Når du oplader din elbil derhjemme eller på en bylader, så bruges der vekselstrøm (AC). Vekselstrømmen kan ikke lagres i elbilens batteri, og derfor må din elbil konvertere den vekselstrøm, så din elbil i stedet modtager det, som vi kalder for jævnstrøm (DC).
I din elbil sidder der en lader, som kaldes for on board charger (OBC). Laderen omdanner vekselstrømmen til jævnstrøm, mens du oplader din elbil.
Hvor hurtigt lader elbilen op?
Har du undret dig over, hvor hurtigt en elbil egentlig lader op? Det er en væsentlig faktor for mange elbilejere, men faktisk er der ikke noget enkelt svar på lige netop det spørgsmål.
Hastigheden på opladning af elbilen afhænger nemlig af flere ting. Hvor hurtigt du oplader din elbil afhænger blandt andet af batteriets størrelse, ladeboksens teknik, hvilken type oplader du benytter dig af, og om der er lastbalancering på opladeren.
Lastbalancering (Load Management)
Lastbalancering betyder, at vi programmerer, hvordan strømkapaciteten (ampere) bliver fordelt mellem ladestanderne. Vi kan også programmere, hvordan strømkapaciteten bliver fordelt mellem ladestanderne og andre behov i fx virksomheden eller boligforeningen.
Eksempel på lastbalancering mellem ladestandere
I har to ladestandere med totalt fire stik til opladning af jeres elbiler. I har totalt 40 ampere til rådighed. De fire stik kan fx lade med 10 ampere hver, hvis fire biler er tilsluttet samtidig. Men hvis kun én bil lader op, kan den ene bil få alle 40 ampere. Vi kan forprogrammere, hvordan jeres ampere skal fordeles. Altsammen for at få så hurtig opladning af elbilerne så muligt.
Der er flere muligheder for at lade sin elbil
Du kan oplade din elbil på forskellige måder. På E.ONs netværk finder du både byladere, hurtigladere og lynladere. Læs mere om de forskellige typer af ladere her.
Byladere eller hjemmeladeboks
På byladere kan du lade med en effekt fra 3,7 kW til 22 kW. Hastigheden afhænger af flere faktorer, og en af dem er bilens batteri. Du vil typisk kunne få 200 km kørsel på 2,5-5 timer.
Hurtigladere
Hurtigladerne finder du i byer og langs motorvejene i Danmark. På denne type af ladestander kan du oplade med en effekt på 50 kW. Du vil typisk kunne få 200 km kørsel på 30-60 minutter.
Lynladere
Lynladerne lader din elbil ekstra hurtigt op. Effekten på E.ONs lynladere er 150-300 kW, og du vil typisk opnå 200 km kørsel på 10-20 minutter. Størstedelen af moderne elbiler kan både hurtig- og lynlade. Men der er nogle biler, fx plug-in hybrider, som ikke kan modtage hurtig- og lynladning.

Tips til din opladning
.png)