Fjernvarme er hot lige nu: 200 fjernvarmekunder kom til dialogmøde

I april og maj inviterede energiselskabet E.ON sine fjernvarmekunder i Frederikssund til dialogmøder, og interessen var overvældende stor. Omkring 200 personer troppede op til kaffe, fjernvarmefacts og god dialog. Møderne fokuserede på endnu mere bæredygtighed i fjernvarmenettet: Uafhængighed af russisk gas, bedre varmeudnyttelse og øget overskudsvarme i Frederikssund.

Frederikssunds fjernvarmeværk har en af landets bedste miljøprofiler, fordi over 50 % af varmen er overskudsvarme fra Haldor Topsøe - og flere andre virksomheder er interesserede i at levere overskudsvarme til fjernvarmekunderne. I løbet af foråret 2022 fik E.ON desuden godkendelse til at sætte en spildevandsvarmepumpe op ved Novafos’ spildevandsanlæg, så en endnu større andel af fjernvarmen kommer fra overskudsvarme. Varmepumpen skal i drift allerede i 2023, og den udnytter restvarmen fra blandt andet borgernes varme brusebade. En varme, der ellers ville gå til spilde. Og endnu et skridt på vejen mod uafhængighed af russisk gas. Interessen fra Frederikssunds fjernvarmekunder viser også, at forsyningssikkerhed, og hvordan vores varme produceres, interesserer borgerne i Frederikssund. 

Bedre varmeudnyttelse derhjemme giver resultat
I 2019 indførte E.ON en returvarmeafgift som et økonomisk incitament til at udnytte varmen bedst muligt i de enkelte husstande. Returvarmen gav anledning til en del spørgsmål. 

Varmechef i E.ON, Bjørk Paamand Olsen, forklarer:
”Da vi introducerede returvarmeafgiften, mødte vi en del modstand, men her tre år senere ser vi allerede effekten: Frederikssunds borgere udnytter varmen bedre derhjemme, så vi sparer en masse energi på at skulle producere mindre varme – til gavn for både klimaet og den enkeltes varmeregning, fordi vi sikrer, at varmen udnyttes bedst muligt. Vi behøvede kundernes hjælp til at drive så bæredygtige varmeværker som muligt, og den har vi fået.”

Vil tilbyde fjernvarme til endnu flere
På kommunens bord ligger lige nu et projektforslag fra E.ON, hvor energiselskabet ansøger om at udrulle fjernvarme til endnu flere borgere i Frederikssund. Udvidelsen omfatter den sydlige del af Frederikssund by, Græse Bakkeby og Vinge.

”Vi er klar til at investere et trecifret millionbeløb i at udvide fjernvarmenettet med en lang række nye områder i Frederikssund, så endnu flere får adgang til grøn energi og kan slippe af med gasfyret,” udtaler Bjørk Paamand Olsen.

Hvis forslaget godkendes, vil det være til gavn for både nye og eksisterende fjernvarmekunder i Frederikssund, fordi den samlede pris vil falde, og tilslutningen af nye kunder kan gå i gang med det samme. Kapaciteten står nemlig klar. Desuden får Vinge sin helt egen, lokale varmeforsyning, som er 100 % grøn fra dag et, fordi varmen kan skræddersys til de lavere temperaturkrav i moderne byggeri.

Flere i Nordbyen kan komme på fjernvarmenettet
”Skulle der nu stå nogle borgere i den nordlige del af byen og brænde efter at konvertere til fjernvarme efter et år med voldsomme prisstigninger på naturgas og olie, er de mere end velkomne til at kontakte os. Hvis boligen kan tilsluttes vores fjernvarmenet, så er vores teknikere klar til at rykke ud,” afslutter Bjørk Paamand Olsen, E.ONs varmechef.