Oatly punkterer myten: El-lastbiler kan godt klare den tunge transport

El er nok som drivmiddel til tung transport på lokale og regionale ruter. Det er E.ON, Einride og Oatlys samarbejde et bevis på. Resultatet er nemlig tilfredse chauffører, stabilt vare-flow og selvfølgelig mindre CO2-udslip på ruten. Hele 87 % mindre.

Oatlys nye el-lastbiler kickstarter en ny æra inden for eldrevet tung transport. Med de her konkrete, positive erfaringer vil flere vognmænd og virksomheder kunne stille om til el og skippe diesel.

E.ON og Oatly har tidligere samarbejdet, derfor fik vi i sommeren 2020 muligheden for at være med i Einride og Oatlys omstilling til eltransport. Sammen kunne vi gøre overgangen til el så let som muligt. Einride analyserer hele transport-flowet, så vi ved hvor, hvornår, hvor meget og hvor længe lastbilerne skal lade,” forklarer Peter Andersson, produktchef for e-Mobility i E.ON. Han uddyber:

 ”Vi baserer opladningen på fakta og overlader intet til gætterier. På den måde er chaufførerne trygge hele vejen igennem processsen, når vi mindsker deres uro for at løbe tør for strøm. Det her er ikke et pilot-projekt med plads til store fejlmarginer – logistikken skal fungere for Oatly fra dag 1, og chaufførerne skal kunne overholde deres køreplaner. Det kan de med hjælp fra Einrides software og velfungerende ladestandere fra E.ON.”

Snorlige opladning af tung transport
Det er afgørende, at ladestanderne virker hele tiden, hvis den tunge transport skal over på el. Hvis lastbilerne ikke har strøm, bliver det dyrt for virksomhederne, og logistik-kæden sprænger. Ambitionen for E.ON er altid at have velfungerende ladere overalt, og kravene til opladning fra den tunge transport gør os endnu bedre til opladning generelt.

”Vi lærer kun ude i virkeligheden”
”Med pilot-projekter som dette lærer vi en masse om opladning. Det gælder ikke kun om at installere kraftfulde ladestandere, der kan lade så hurtigt som muligt. Al tenik skal hænge sammen: fx skal softwaren stilles ind, så den passer sammen med lastbilens batteri, og batteriet skal ikke lades op med maksimal effekt hele tiden – det forkorter batteriets levetid. Sådanne småjusteringer og læringer tager vi med til næste projekt og bliver hele tiden bedre,” afslutter Peter Andersson.

Chaufførerne lærer hurtigt systemet
Einride har analyseret godsmængden og transportmønstret – derfra har de bygget en model, som viser, hvilket energibehov transporten kræver. Sådan sikres transport-flowet i de nye el-lastbiler, som kører 25 kilometer fra produktionen i Landskrona til lageret i Helsingborg og derfra 175 ekstra kilometer gennem Skåne til Tingsryd. Chaufførerne har hele tiden overblik over batteriets kapacitet og transport-flowet via softwaren inde i bilen. Samtidigt kører de i lastbiler med mindre støj i kabinen, som accelererer hurtigt – til glæde for de fleste.

Oatly kan rulle Skåne-projektet ud i andre lande
Oatly er en international virksomhed med distrubution i over 20 lande i Europa, USA og Kina. Derfor kommer dette pilotprojekt til at have betydning for, hvordan Oatly transporterer sine varer i flere lande fremover – til gavn for miljø, nærmiljø og luftkvaliteten i byerne.

Om Oatly

Oatly sælger havreprodukter - som alternativ til en lang række mælkeprodukter. Hovedkontoret ligger i Malmø. Produktionen ligger i Landskrona i Skåne. Oatly fokuserer både i produktion og transport på bæredygtighed og er vant til stille om til noget nyt og udfordre et etableret marked.

Fakta om Oatlys opladning fra E.ON

  • Alpitronic Hypercharger 150kW i Helsingborg
  • Alpitronic Hypercharger 300kW (2x150kW) i Tingsryd

Lastbilerne lader primært op, når chaufførerne læsser af og på, så man minimerer den tid, hvor lastbilerne står stille.