1. Artikler
  2. Refarmed

Refarmed og E.ON er gået sammen...

...om at ændre måden, fødevarer produceres og distribueres til detailhandlen på. Fremtidens shopping-centre og supermarkeder skal have et højteknologisk helårsgartneri på taget, der både udnytter overskudsenergi og -ressourcer fra bygningen og vedvarende energi. På den måde vil overskudsvarme, lokalt regn- og spildevand og komposteret bioaffald blive omsat til timefriske råvarer som tomater, jordbær og fisk på butikshylderne.

Refarmed planlægger produktionen i samarbejde med supermarkedet og indgår mangeårige afsætningsaftaler, som garanterer Refarmed en stabil indtjening. Det får forretningsmodellen og investeringen i produktionsanlæg til at hænge fornuftigt sammen.

Tæt og tillidsfuldt partnerskab

Adm. direktør og medstifter af Refarmed, Camilla Enge, fortæller om deltagelsen i E.ONs iværksætterprogram:

”Vi vidste ikke helt, hvad vi skulle forvente, da vi rykkede ind hos E.ON. Forløbet udviklede sig til et tæt parløb, hvor vi hele tiden blev udfordret. Vi fik fuld adgang til E.ON 24/7, og der blev hurtigt etableret et meget nært tillidsforhold, især til vores nærmeste samarbejdspartnere i E.ONs innovationsafdeling. Det var fantastisk inspirerende”.

I dag, et lille halvt år efter opholdet hos E.ON, er Refarmed kommet langt nærmere drømmen om at føre deres vision ud i livet. Det skyldes ikke mindst partnerskabet med E.ON, der har skudt kapital i Refarmed og bliver konceptets energileverandør. Den endelige partnerskabsaftale er netop faldet på plads, og det forudgående arbejde har ifølge Camilla været en god proces, fordi samarbejdet med E.ON har været så tæt og tillidsfuldt.

”Den måde, vi fik adgang til E.ON på, og den måde de har involveret sig, er helt unik. Vi kender nu hinanden indgående. Vi har stillet E.ON tusindvis af spørgsmål undervejs, som de har hjulpet os med at få styr på og tænkt ind i vores investorstrategi og forretningsmodel. Det gør også, at vi har fuld tillid til den partnerskabsaftale, som vi nu har indgået,” forklarer Camilla.

Helhedsorienteret koncept

Samtidigt er E.ONs direktør for innovation, Lars van Hauen, indtrådt som bestyrelsesformand i Refarmed. Han forklarer om det forløb, som har udviklet sig til et kommercielt partnerskab:

”Som energiselskab kigger vi en del på det, der ligger uden om selve energidelen. Vi kigger efter projekter, som har et holistisk fokus, hvor vi også kan spille en rolle. Refarmed har udtænkt et spændende cirkulært koncept. For os er det udviklende og attraktivt at blive en del af en løsning, der ikke bare tænker ud af boksen, men også får alt til at hænge sammen på en ny måde. Konceptet har derudover en positiv klima- og miljømæssig effekt og er tilmed en spændende oplevelse for dem, der kommer på besøg”.

Refarmeds cirkulære tilgang betyder, at man ifølge Camilla Enge ikke bare skal betragte konceptet som en bæredygtig grøntsags- og fødevareproduktion, men snarere som en helhedsorienteret zero waste løsning. Og derfor betragter hun E.ON som den helt rette partner.

”Som energivirksomhed har E.ON vist sig som en stærk partner, fordi vores vision centrerer sig om at genanvende ressourcer og producere energi til fødevareproduktion. E.ON har været en vigtig vidensressource at trække på for at få energiløsningerne og forretningsmodellen til at falde endeligt plads. Og så har E.ON selvfølgelig også finansielle muskler, der giver os nye muligheder.”

Stor oplevelses- og formidlingsværdi

Refarmeds første kunde er storcenteret Field’s, og der er flere store kunder i pipelinen. Det, der interesserer Refarmeds erhvervskunder, er især kombinationen af oplevelsesøkonomi, friske fødevarer og fortællingen om den cirkulære økonomi.

Hos E.ON glæder man sig meget til at det første anlæg står klart.

”Vi oplever især fra vores biogasforretning, at der er stor efterspørgsel på hele oplevelsesværdien omkring grøn energi og bæredygtighed. Folk er meget nysgerrige og vil gerne forstå, hvordan ressourcer kan genanvendes på nye måder. Derfor har dette koncept udover et bæredygtigt fodaftryk også en vigtig formidlingsværdi, som vi glæder os til at se blive foldet ud i flere zero waste projekter fremadrettet, og vi glæder os til samarbejdet med Refarmed.”

Det bliver muligt at besøge Refarmed på taget af Field’s, når det hele står klart i løbet af 2018.

Kontaktinformation

E.ON Danmark
Projektleder #accelerate.CPH
Peter Kragh Halling
Mobil +45 2023 4003

Communications Manager, E.ON Danmark
Karen Marie Jensen
Mobil +45 3038 6183

www.eon.dk

Refarmed
Co-founder og adm. direktør
Camilla Enge
Mobil +45 6060 1379

www.refarmed.dk