1. Artikler
  2. Middelfart Gymnasium

Delebil på el, egen ladestander og strøm fra vindkraft fra E.ON. Middelfart Gymnasium og HF har fået en innovativ og bæredygtig mobilitetsløsning til glæde og læring for elever og medarbejdere.

Elbilen har sin egen plads på parkeringspladsen foran Middelfart Gymnasium og HF. På skiltet står der ‘Reserveret TADAA!’ med lilla, og på den grå og røde ladestander står der ‘E.ON’. Den eneste farve, som eleverne ikke kan se, er grøn. Det er farven på den vindenergi, som ladestanderen oplader elbilen med. Ikke desto mindre er den samlede mobilitetsløsning et meget synligt statement, som eleverne møder hver dag.

“Vi ønsker at lære eleverne om bæredygtighed og deleøkonomi. At transport kan forenes med klima og miljø,” siger Christian Alnor, som er rektor på Middelfart Gymnasium og HF.

Den nye mobilitetsløsning er gymnasiets seneste tiltag inden for bæredygtighed, der bl.a. også har omfattet energirenovering af bygningerne og en planlagt sø til opsamling af regnvand, så gymnasiet er med til at mindske presset på kloakkerne ved skybrud og dermed risikoen for, at der bliver ledt ubehandlet spildevand ud i Lillebælt.

Proaktiv rådgivning om el-delebil

Eleverne har deres eget miljøudvalg, hvor de bl.a. har foreslået, at Middelfart Gymnasium og HF kun skal bruge el fra vindkraft. “Så den har vi i en årrække købt med certifikater hos E.ON, som vi har et godt samarbejde med. Derfor var det også naturligt at vælge E.ON, da vi ville etablere en ladestander til elbiler i forbindelse med en udvidelse af parkeringspladsen,” siger Christian Alnor og fortsætter:

“Vores rådgiver hos E.ON var proaktiv og foreslog, at vi fik en samlet løsning med en el-delebil fra TADAA! Den mulighed havde vi ikke selv tænkt på.”

Middelfart Gymnasium og HF har lavet en aftale med delebilsordningen TADAA!, hvor gymnasiet garanterer en minimumsomsætning på el-delebilen. Gymnasiets medarbejdere bruger elbilen – en Renault ZOE – til arbejdsrelateret kørsel som f.eks. møder, ligesom elever og beboere i lokalområdet frit kan benytte el-delebilen. Det er muligt at betale pr. tur eller køre på abonnement, når man har oprettet sig som bruger hos TADAA!

“Både medarbejdere og elever synes, at det er fedt at køre i en elbil. Vi får kun positiv feedback,” siger Christian Alnor.

Nem installation og ingen administration

Alle brugere benytter TADAA!s app til at booke delebilen, og selvom elbilen har sin faste plads på gymnasiet, kan alle med et TADAA!-abonnement booke og køre i den.

“Ja, faktisk ønsker vi, at flest muligt benytter den. Vi er nabo til HF & VUC Fyn, og Middelfart Marina ligger et par hundrede meter herfra. Tanken er, at sommergæsterne kan have gavn af delebilen i sommerferien, hvor vi alligevel ikke bruger den,” siger Petri Oranen.

Som driftschef på Middelfart Gymnasium og HF står han for kontrakterne med TADAA! og E.ON. Ladestanderen, der kan yde 22 kW, har to udtag, så elbilister med et abonnement hos E.ON også kan benytte sig af den. Den strøm, som de og TADAA! bruger til opladning, bliver automatisk modregnet i gymnasiets samlede elregning.

“Det kræver ingen administration. Alt er enkelt at håndtere, siger Petri Oranen og tilføjer: “Det var etableringen af ladestanderen i øvrigt også. E.ON leverede en præcis installationsvejledning til vores elinstallatør. Og da kablerne var trukket, og soklen var støbt, satte E.ON ladestanderen op.

Ifølge Petri Oranen vil den få følgeskab af flere. “Vi har dimensioneret elinstallationerne til at opsætte ladestandere til yderligere seks elbiler. Det er jo kun et spørgsmål om tid, før der kommer mange flere elbiler.”

3 fordele for Middelfart Gymnasium og HF

  • Proaktiv rådgivning fra E.ON med ny vinkel på strategi for bæredygtighed.

  • Integreret mobilitetsløsning med eldelebil, ladestander og el fra vedvarende energi med certifikater.

  • Ingen drift og administration. TADAA! står for driften af delebilen, og E.ON modregner elforbruget til opladning i gymnasiets samlede elregning.

Facts om Middelfart Gymnasium og HF

  • Middelfart Gymnasium og HF er en statslig selvejende institution, som har 650 elever og 77 medarbejdere.
  • I skolens strategi indgår miljø og bæredygtighed som et væsentligt punkt, således at eleverne kommer til at opleve det i dagligdagen.
  • Eleverne har deres eget miljøudvalg, hvor de kommer med forslag til bæredygtighed. F.eks. er det eleverne, som har foreslået, at gymnasiet udelukkende skal bruge el fra vindkraft.

Læs mere på www.middelfart-gym.dk