1. Artikler
  2. Han holder danskerne varme

Jonnie Hansen sørger til daglig for, at E.ONs små og store værker kører upåklageligt. Det meste af tiden arbejder han i et hul i jorden, men nogle dage har han Amager Strand som frokoststue.

Tekniker Jonnie Hansen åbner en metaldør til et lillebitte hus uden vinduer. Bag døren fører en vindeltrappe cirka fem meter ned i jorden, ned til Jonnie Hansens arbejdsplads. Eller en af dem. Han har 41 værker og en enkelt gastankstation på sin liste, som alle skal besøges med dagligt, ugentligt eller månedligt interval. Hver tredje uge tager han sig af de alarmer, der dagligt løber ind hos E.ON, og i de uger ordner han alt fra fru Hansens varme til et eventuelt gaslæk på gastankstationen. Arbejdet tager ham fra Nordsjælland og helt ned til Møn, så han skal være glad for at køre i sit mobile kontor: en hvid varevogn med rødt E.ON-logo. Og det er han heldigvis også. ”Her er man sin egen herre og kan sætte den cd i afspilleren, man har lyst til,” siger teknikeren, der hører alt fra Gustav Winkler til hård rock undervejs til blandt andet værket i Frederikssund, hvor han begynder hver arbejdsdag med en rundering.

Benzin i blodet

Det med at være sin egen herre på landevejen ligger i blodet. Han blev allerede som 15-årig uddannet automekaniker, og siden har biler og motorcykler været hans passion. Lige nu har han både en Harley Davidson og ’et par japanere’, fordi hele familien deler interessen. Derudover kører hans kone gennem 30 år en Cadillac fra 1966, og fritiden går med at skrue på den eller en ’boble’ fra 1972 - hvis han ikke ser Formel 1 eller kører motorcykel med kollegaer i Mosels bakkede landskab. ”Jeg er sådan en rigtig tekniknørd,” smiler han. Jonnie Hansen har arbejdet som tekniker i 17 år. Først for Nesa i syv år og derefter for E.ON i ti år, siden selskabet overtog Nesas varmeværker. Så med sine 17 års erfaring kender han de fleste af værkerne rigtigt godt. Det har sine fordele, men han elsker, når der sker noget nyt som for eksempel gastankstationen på Prags Boulevard på Amager i København. Her sørger han for, at der er olie på kompressorerne, han tjekker for utætheder, så der ikke siver gas ud, han tjekker for hærværk og graffiti og tømmer sågar også skraldespande.

Arbejdet har krævet kursus i at håndtere et anlæg i et gasanlæg – som blandt andet har lært ham at lade mobilen ligge i bilen i stedet for i baglommen af sikkerhedsmæssige grunde.

Årstiden bestemmer

Om sommeren kører han mest og renoverer værker, mens vinteren er mere stille, fordi det er der, folk har mest brug for varmen, så der skal værkerne forstyrres mindst. ”Det bedste ved jobbet er, når der sker noget uventet, hvor jeg skal bruge min faglighed,” siger Jonnie Hansen, der får mest afløb for den side af jobbet på de 10-20 timers alarmvagter hver tredje uge. ”Sådan en vinternat, hvor sneen vælter ned, og man skal ud at rode på et anlæg, er det ikke altid sjovt. Men sådan er det, og det bliver opvejet af sommerdagene, hvor jeg kan spise min frokost ved Amager Strand og af den frihed, jeg har, når jeg kører rundt på Sjælland,” siger teknikeren.

E.ON i drift

E.ON Danmark handler med el og gas og står for drift af fjernvarmeværker og fjernvarmenet til private og erhvervskunder.

E.ON driver 41 værker. Værkerne har en effekt fra 170 kW helt op til 11 MW som værket i Frederikssund. De fleste af værkerne har dog en effekt på 1 MW, som svarer til det årlige varmeforbrug i 500 boliger.

På kraftvarmeværkerne sidder flere motorer, der før blev anvendt til varmeproduktion, hvor strøm var et spildprodukt. Med al den vedvarende energi, der bliver produceret i dag, har motorerne en anden opgave. Når der f.eks. en dag er mere vindstille end forventet, kan Energinet.dk tænde for motorerne for at supplere med effekt. Så en af Jonnie Hansens opgaver er at vedligeholde motorerne, der altid er til rådighed for Energinet.dk.

Tekniker Jonnie Hansen sørger for, at E.ONs små og store værker kører upåklageligt.

Johnny Hansen, 47 år

  • Uddannet automekaniker.
  • Ansat i Nesa som tekniker i syv år.
  • Da E.ON købte Nesas varmeværker i 2005, fulgte Jonnie Hansen med.