1. Artikler
  2. DanSteel

Stålvalseværket NLMK DanSteel er en af Danmarks tungeste og dermed mest energikrævende virksomheder. Det betyder, at en fast energipris gør værket  konkurrencedygtigt i en usikker branche.

Store kraner, magneter, der kan bære 40 ton, gasovne på 1.340 grader, en enorm valse, der har et tryk på 8.000 ton og utallige motorer, der hjælper stålpladerne rundt i produktionen, er noget af det, stålvalseværket NLMK DanSteel i Frederiksværk bruger sin energi på. Tre-fire gange om ugen lægger skibe fra Rusland til med op til 4.000 ton stål, som skal varmes op, valses og skæres til, og det er en energikrævende proces.

Ud over lønninger og stål er energi den største udgiftspost på NLMK DanSteels budget. Stålpriserne svinger hele tiden, og det kan man ikke gøre noget ved. Men fra januar 2015 har E.ON Danmark leveret el til værkets processer, og sammen har E.ON og NLMK DanSteel sikret en fast elpris på størstedelen af det forventede forbrug, hvilket fjerner en stor usikkerhed hos virksomheden, fortæller økonomichef i NLMK DanSteel Tom Bantz Nielsen.

Vi er ret afhængige af udviklingen af energipriser, men med en fast pris behøver vi ikke at sætte en ’buffer’ ind i vores tilbud, som vi risikerer at miste kunder på.

Det betyder også, at virksomheden kan sige ja til flere ordrer, fordi grundlaget for udgiftsberegningen er mere præcist.

”Vi ligger i et område med høje lønomkostninger, så vi har behov for at være konkurrencedygtige, og det hjælper en fast elpris os med at være,” siger han.

Valse med konkurrencefordel

Fra 1. januar 2016 er det også E.ON, der leverer de imponerende 32 millioner m3 naturgas om året  – eller 400 GWh, hvilket svarer til cirka 20.000 private boligkunder – som stålvalseværket især anvender i sine enorme ovne. De store, 1.340 grader varme gasovne kan tilsammen rumme 140 ton råstål og arbejder konstant på at opvarme de såkaldte ’slabs’ i fire en halv til seks timer af gangen, så de kan rulles tyndere i valsen.

Når man går en tur rundt i de enorme haller på stålvalseværket damper og larmer det, mens kæmpemagneter, kraner eller kraftige transportbånd flytter rundt på stålpladerne. Medarbejdere med sikkerhedshjelme overvåger processerne og kontrollerer varerne.

Hjertet i produktionen er den nye valse fra 2012. Valsen har betydet, at NLMK DanSteel kan konkurrere inden for nye segmenter.

”Nu kan vi lave tyndere plader til eksempelvis skibsværfter og bredere plader til for eksempel vindmølleindustrien. Med den nye valse kan vi også lave andre og højere stålkvaliteter, og det hele gør os mere konkurrencedygtige,” fortæller Tom Bantz Nielsen, der kan se, at 40 procent af virksomhedens salg lå inden for nye dimensioner og stålkvaliteter i 2014.

”De nye segmenter er mere interessante, fordi de er mere specielle og dermed kan sælges til en højere pris.”

Hellere kendt pris end shoppe

Forholdet mellem NLMK DanSteel og E.ON bygger på et længere samarbejde mellem Key Account Manager i E.ON Christian Smidt og Tom Bantz Nielsen.

Det betyder meget at have et godt forhold til sit energiselskab, fordi vi stoler på, at vi bliver hjulpet til at finde den bedste pris, så begge parter er glade, vi sætter pris på, at der er en relativ åben dialog om, hvordan priserne bliver fastsat.

”Vi ved også, at når Christian ser noget i markedet, ved han godt, hvornår det er interessant for os, fordi han kender os og vores forbrug. Han ved, hvornår det har værdi for os.”

”Vi kunne godt shoppe rundt og jagte den ultimativt lave pris hver gang, men det er ikke optimalt for os, for det kræver mange ressourcer, og det er en lettelse i det daglige arbejde at kende sin leverandør - og sin energipris - godt,” konkluderer Tom Bantz Nielsen.

Som en af de mest energikrævende virksomheder i Danmark er NLMK DanSteel vigtig for E.ON Danmarks ambitiøse strategi’ om at  øge markedsandelen for salg af el og gas til erhverv markant  i de kommende år.

Find den helt rigtige energiløsning til jer

interiør Dansteel

NMLK DanSteel

  • er Danmarks eneste stålvalseværk og ejes af hollandske NMLK International B.V, der ejes af OJSC Novolipetsk Steel i Rusland, som opkøbte stålvalseværket efter en konkurs i 2002
  • har cirka 350 medarbejdere og har udover produktionsfaciliteter også egen havn og tilslutning til togbanen
  • værkets plader valses primært af russisk stål og den årlige produktion udgjorde i 2014 cirka 404.000 ton, som DanSteel primært afsætter til det nordeuropæiske marked, blandt andet skibsværfter og vindmølleindustrien
  • E.ON Danmark leverer cirka 50 GWh el og fra 2016 også 400 GWh naturgas om året til DanSteel. Det svarer til strømforbruget i 10.000 og varmeforbruget i 20.000 boliger.
kæder på DanSteel
transportbånd på DanSteel