Refarmed og E.ON skaber bæredygtighedsunivers på tagterrasse i Field’s - E.ON
apartment up_arrowboka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook rorligt_icon copygoogle_plushouse Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Refarmed og E.ON skaber bæredygtighedsunivers på tagterrasse i Field’s

Start-up virksomheden Refarmed var en af tre, som kom gennem nåleøjet i E.ONs iværksætterprogram #accelerateCPH. I foråret 2017 rykkede Refarmed ind hos E.ON på Frederiksberg, hvor de i løbet af tre måneder arbejdede intenst sammen om at raffinere deres forretnings- og investeringsmodel.

Nu er Refarmed tæt på at skabe en bæredygtig og bygningsintegreret gartneriløsning i Storcentret Field´s, som ligger i Ørestaden. E.ON er med som energipartner.

 

Refarmed og E.ON er gået sammen...

...om at ændre måden, fødevarer produceres og distribueres til detailhandlen på. Fremtidens shopping-centre og supermarkeder skal have et højteknologisk helårsgartneri på taget, der både udnytter overskudsenergi og -ressourcer fra bygningen og vedvarende energi. På den måde vil overskudsvarme, lokalt regn- og spildevand og komposteret bioaffald blive omsat til timefriske råvarer som tomater, jordbær og fisk på butikshylderne.

Refarmed planlægger produktionen i samarbejde med supermarkedet og indgår mangeårige afsætningsaftaler, som garanterer Refarmed en stabil indtjening. Det får forretningsmodellen og investeringen i produktionsanlæg til at hænge fornuftigt sammen.

Tæt og tillidsfuldt partnerskab

Adm. direktør og medstifter af Refarmed, Camilla Enge, fortæller om deltagelsen i E.ONs iværksætterprogram:

”Vi vidste ikke helt, hvad vi skulle forvente, da vi rykkede ind hos E.ON. Forløbet udviklede sig til et tæt parløb, hvor vi hele tiden blev udfordret. Vi fik fuld adgang til E.ON 24/7, og der blev hurtigt etableret et meget nært tillidsforhold, især til vores nærmeste samarbejdspartnere i E.ONs innovationsafdeling. Det var fantastisk inspirerende”.

I dag, et lille halvt år efter opholdet hos E.ON, er Refarmed kommet langt nærmere drømmen om at føre deres vision ud i livet. Det skyldes ikke mindst partnerskabet med E.ON, der har skudt kapital i Refarmed og bliver konceptets energileverandør. Den endelige partnerskabsaftale er netop faldet på plads, og det forudgående arbejde har ifølge Camilla været en god proces, fordi samarbejdet med E.ON har været så tæt og tillidsfuldt.

 

”Den måde, vi fik adgang til E.ON på, og den måde de har involveret sig, er helt unik. Vi kender nu hinanden indgående. Vi har stillet E.ON tusindvis af spørgsmål undervejs, som de har hjulpet os med at få styr på og tænkt ind i vores investorstrategi og forretningsmodel. Det gør også, at vi har fuld tillid til den partnerskabsaftale, som vi nu har indgået,” forklarer Camilla.

E.ON inviterer start-ups til #accelerate.CPH 2017/18

Inspireret af successen fra dette års program gentager E.ON #accelerate.CPH i 2017/18. Forløbet bliver det samme som tidligere. E.ON inviterer alle med en grøn start-up idé til at ansøge om deltagelse i programmet, hvis formål er at udvikle løsninger, der kan bidrage til at tackle verdens energi- og klimaudfordringer.

Ansøgning skal ske inden d. 27. november på www.accelerateCPH.dk

Pitchen, som 10 ud af alle ansøgende start-ups får mulighed for at deltage i, finder sted d. 9. januar, 2018. Herefter vælger E.ON de tre start-ups som i lighed med 2016/17 forløbet har mulighed for at modtage funding på 15,000 euro, sidde inhouse hos E.ON på Frederiksberg og trække på E.ONs eksperter i et tre måneders forløb i foråret 2018.

Helhedsorienteret koncept

Samtidigt er E.ONs direktør for innovation, Lars van Hauen, indtrådt som bestyrelsesformand i Refarmed. Han forklarer om det forløb, som har udviklet sig til et kommercielt partnerskab:

”Som energiselskab kigger vi en del på det, der ligger uden om selve energidelen. Vi kigger efter projekter, som har et holistisk fokus, hvor vi også kan spille en rolle. Refarmed har udtænkt et spændende cirkulært koncept. For os er det udviklende og attraktivt at blive en del af en løsning, der ikke bare tænker ud af boksen, men også får alt til at hænge sammen på en ny måde. Konceptet har derudover en positiv klima- og miljømæssig effekt og er tilmed en spændende oplevelse for dem, der kommer på besøg”.

Refarmeds cirkulære tilgang betyder, at man ifølge Camilla Enge ikke bare skal betragte konceptet som en bæredygtig grøntsags- og fødevareproduktion, men snarere som en helhedsorienteret zero waste løsning. Og derfor betragter hun E.ON som den helt rette partner.

”Som energivirksomhed har E.ON vist sig som en stærk partner, fordi vores vision centrerer sig om at genanvende ressourcer og producere energi til fødevareproduktion. E.ON har været en vigtig vidensressource at trække på for at få energiløsningerne og forretningsmodellen til at falde endeligt plads. Og så har E.ON selvfølgelig også finansielle muskler, der giver os nye muligheder.”

Stor oplevelses- og formidlingsværdi

Refarmeds første kunde er storcenteret Field’s, og der er flere store kunder i pipelinen. Det, der interesserer Refarmeds erhvervskunder, er især kombinationen af oplevelsesøkonomi, friske fødevarer og fortællingen om den cirkulære økonomi.

Hos E.ON glæder man sig meget til at det første anlæg står klart.

”Vi oplever især fra vores biogasforretning, at der er stor efterspørgsel på hele oplevelsesværdien omkring grøn energi og bæredygtighed. Folk er meget nysgerrige og vil gerne forstå, hvordan ressourcer kan genanvendes på nye måder. Derfor har dette koncept udover et bæredygtigt fodaftryk også en vigtig formidlingsværdi, som vi glæder os til at se blive foldet ud i flere zero waste projekter fremadrettet, og vi glæder os til samarbejdet med Refarmed.”

Det bliver muligt at besøge Refarmed på taget af Field’s, når det hele står klart i løbet af 2018.

Kontaktinformation

E.ON Danmark

Projektleder #accelerate.CPH, Peter Kragh Halling, mobil +45 2023 4003

Communications Manager, E.ON Danmark, Karen Marie Jensen, mobil +45 3038 6183

www.eon.dk

Refarmed

Co-founder og adm. direktør, Camilla Enge, Mobil +45 6060 1379

www.refarmed.dk

 

Scrolla upp